Rondje Ned. 3 juli / 9 juli 2017

Eerste week van Rondje Nederland: Amersfoort - Brielle. ( ma. 3 juli / zo. 9 juli)
 

Fietsgegevens:


Maandag 3 juli
Van: Amersfoort
Naar: Panningen
Km. vertrek 000
Km. aankomst 135
Km. gereden 135
Km. totaal 135
Aantal Kcal.  1452
Verslag:Vanochtend gestart om 08.15 en bij chauffeurs Café De Tweede Steeg- Amersfoort  de route RN 701 opgestart. Afstand tot bestemming 135 km. Bij Overberg een bekende klim "Amerongse Berg" klein klimmetje met even een uitschieter naar 5% voor de rest van de dag eigenlijk geen klimwerk van betekenis. Bij de oversteek van de Neder-rijn met een Amerikaans gezin gesproken, zijn voor vier weken in Nederland aan het fietsen en je raadt het al, wat is Nederland mooi. Eigenlijk voor mij een reden om Rondje Nederland te fietsen. Willem-Alexander brug bij Tiel over en via het boerenland naar de oversteek van de Waal. Na oversteek route enigszins aangepast naar Oss. Door centrum van Oss gereden om vervolgens weer op de paarse lijn van de route uit te komen. Na Oss ging het zuid-oost met een klein voordeel want daarvoor was het tegen de wind in. Display van Garmin gaf aan: afstand tot bestemming 77 km. Ik wilde niet te vroeg aankomen in Panningen, op de rem hangen ook geen optie dus wat langzamer gaan fietsen. Opzet was om op +/- 75 km van de dagrit even pauze te houden uiteindelijk is dat op 82 km geworden en wel in Erp. Voor Erp had ik wat gespetter, de regen heeft zich gelukkig niet doorgezet. Via Bakel naar Gemert waar de doorgaande weg in gebruik was genomen  door Kermis aktracties. De schiettent ben ik maar voorbij gegaan want ik wilde mijn kruit niet verschieten. Na Deurne had ik de 100 km grens bereikt dus het eind kwam in zicht. In Liesel een foto gemaakt van de schoolbus, hierboven weergegeven. Even na vieren kwam ik aan op plaats van bestemming. Mart Dielissen was in de tuin bezig. De fiets was snel gestald in de garage waarna Mia zijn vrouw ook naar buiten kwam. Zij vroeg mij eigenlijk direct of ik iets wilde drinken koffie, thee of. Of is een bavariaatje geworden en dat ging er in als water.         's Avond Panningen bezocht, wat Italiaans gegeten met Lindeboom Pils,  en afgesloten met koffie.    O' ja bij start was 16 gr.C en bij aankomst in Panningen 24 gr.C. 

Fietsgegevens: 


Dinsdag 4 juli
Van: Panningen
Naar: Mechelen (Limburg)
Km. vertrek 135
Km. aankomst 218
Km. gereden 83
Km. totaal 218
Aantal Kcal.  980
Foto: Kasteel in Amstenrade.
Verslag:Vandaag wat later vertrokken als anders, want de afstand Panningen-Mechelen (Limburg) komt niet boven de 100 km uit dus vandaag kan het wat rustige aan. Bij vertrek was het weer zwaar bewolkt en slechts 15 gr.C. Vanaf Panningen via Kessel naar de oversteek van de Maas. Na oversteek richting Beesel en vervolgens naar Swalmen en Boukoul. Mooie rustige wegen. Na Assenray door bosgebied en uitkomend op de N530 richting Wassenberg (DE). Voor grensovergang de Klifbergweg richting Vlodrop genomen. De wind stond weer eens niet gunstig dus wat meer power op de pedalen gezet om de snelheid erin te houden. Mooi fietspad naar Koningsbosch waar een groot klooster staat. In Koningsbosch een rustpauze genomen en een bakkie bij een plaatselijk café /restaurant. De temperatuur was inmiddels opgelopen.
Na Koningsbosch was nog maar enkele kilometers fietsen om de grens over te gaan met Duitsland. Niet lang op Duits grondgebied gefietst want in Jabeek was ik weer op Nederlands grondgebied en meteen begon wat licht klimwerk. De dorpjes volgden elkaar snel op en al snel had ik Heerlen bereikt. Na Heerlen bekend fiets terrein voor mij. Hulsberg- Klimmen- Schin op Geul en via Wittem kwam ik uiteindelijk in Mechelen aan. Nu nog naar het adres Vrienden op de Fiets.  Na twee km vanuit Mechelen richting Holset  aangekomen bij Ut Knulles. De vertaling hiervan is Uit Krollehok / Kneutselhok
Even over tweeën had ik de rit er op zitten. Het weer was volledig omgedraaid naar zomerse kwaliteiten, zon, zon en nog eens zon en over de 29 gr.c ,wind is gaan liggen. Hopelijk morgen ook want dan is het fietsen naar het westen.  

Fietsgegevens: 


Woensdag 5 juli
Van: Mechelen (Limburg)
Naar: Bergeijk
Km. vertrek 218
Km. aankomst 320
Km. gereden 102


Aantal Kcal. 1210
Verslag: De wekker niet gezet en toch door het kraaien van de haan op tijd waker geworden en dat om 04.14 uur. Daarna nog wel in slaap gevallen en even voor zeven uur stond ik mij al te scheren want om halfacht zal het ontbijt klaar staan.  Even over acht uur vertrokken. Temperatuur was al tegen de 20 gr.C en direct een 2 km afdaling naar Mechelen. Na Wijlre begon het iets op te lopen en vanaf Schoonbron de eerste echte korte maar pittige klimmetjes met als uitschieter de 14% bij Walem. Na Klimmen nog enkele maar dat mag geen naam hebben bleven onder 6%. Nabij Aalbeek wegwerkzaamheden maar ik kon op de fiets blijven zitten. Door Geleen naar Ewighausen en vervolgens richting Berg aan de Maas. De brug over het Juliana Kanaal was afgesloten met als gevolg 8 km omrijden om bij Berg aan de Maas te komen. Oversteek van de Maas, voor voetgangers en fietsers gratis en personenwagens € 1,90 Na oversteek stond ik dus op Belgisch grondgebied.
Via Stokkem, Dilsen, Neerkoeten naar Kinrooy. In Kinrooy de rustpauze genomen. Voor Stamproy de BE/NL grens over. Door Weert heen ging ook perfect en snel had ik de brug over de Zuid-Willemsvaart gepasseerd. De weg naar Budel gaat over in mooie fietspaden en door bosgebied. Budel heeft een leuk en gezellig centrum. Voor enkele kilometers weer op Belgisch grondgebied gereden daarbij passeerde ik de Achelse Kluis. Omstreeks 1650 trokken katholieken uit Valkenswaard, omwille van de godsdienstoorlogen naar deze verlaten plek in Achel en bouwden een grenskapel. In 1686 stichtte Eindhovenaar Peter van Eynatten in deze pastorij, die inmiddels verlaten was, een kleine gemeenschap van kluizenaars of eremieten: de Achelse Kluis. Het Trappistenklooster werd een strijdtoneel in WO1 en WO2.
Momenteel verblijven nog slechts 2 monniken welke behoren tot de "Orde vans de Cisterciënzers van de Strikte Observantie', in de volksmond 'trappisten' genoemd. Ik kon het rustig aan doen want ik had nog maar een kleine 15km te rijden om op plaats van bestemming aan te komen het was net iets over drieën. Conclusie voor vandaag: met mooi weer vertrokken bij 20 gr.C en aankomst in Bergeijk 31 gr.C lichte wind welke gunstig stond.  Voor morgen Bergeijk - Hulst afstand +/- 135 km. Overnachtingsadres bij de familie van de Moosdijk in een woord geweldig. Zeer grootte slaapkamer en alles aanwezig. Top adres voor 'Vrienden op de Fiets". 


.


 

Fietsgegevens: 


Donderdag 6 juli
Van: Bergeijk
Naar: Hulst
Km. vertrek 320
Km. aankomst 460
Km. gereden 140


Aantal Kcal 1752
Verslag:Gisteren bij aankomst de wielerkleding gewassen en laten drogen in de zon, duurde niet lang en alles was droog dus kon ik deze kleding voor vandaag weer fris aan. Voor het ontbijt in een plastiektas met kleding- stukken afgegeven, te veel meegenomen, geeft ruimte en minder gewicht. Het ontbijt was even voor halfacht,  even na achten zat ik weer op de fiets. Het zou een lange tocht worden van over de 140 km. Temperatuur was vanaf de start al aangenaam +/- 20 gr.C en dat al even over achten. Van Weebosch ging het naar Postel of wel door de Kempen een mooi gebied met mooie fietswegen. Retie, Kasterlee volgden snel. Op 50 km in Herentals op de grote markt een koffiepauze gehouden. Voor mij te fietsen afstand had ik tijd genoeg, want door het gastgezin in Hulst was ik benaderd dat vanaf 17.00 uur iemand thuis zou zijn. Na Hertentals het Albertkanaal over richting Herenthout. De weg naar Boom verliep voorspoedig en in Boom zou ik de pont nemen voor de oversteek van de Rupel met de Veer B21. Uit de vaart genomen zonder enige vermelding. Terug naar af en nu over de brug naar de overzijde.  Verkeerstechnisch gezien een ramp bij Boon. Op voor de laatste 50 km. Bewegwijzering  naar Ruisbroek bar en bar slecht, gelukkig gaf de Garmin uitkomst. Het weer was aan het omslaan, donkere grijze wolken en de eerste spetters bij Wintam, duurde niet lang daarna en met bakken kwam naar beneden,
Het geheel duurde een klein uurtje en voor Temse begon het weer op te klaren. Nu nog maar 26 km en zijn we in Hulst. Nabij Sint-Gills-Waas was een ijverige agent welke mij aanspraak dat ik op het fietspad moest fietsen. Het betreffende fietspad leende zich echt niet waarvoor deze bedoeld was. Maar ja toch maar het zeer hobbelige fietspad genomen. Na enkele honderden meters door elkaar geschut te zijn van het fietspad afgegaan. Had ik al  regen al gehad voor vandaag? In Clinge de eerste spetters en dat zo'n 6 km voor Hulst. Even over vieren was ik aangekomen bij het gastgezin (Frank en Petra de Ruijsscher). Gedonder in de verte en de regen kwam met bakken uit de lucht. Gelukkig kunnen schuilen. Om de tijd te overbruggen  naar het centrum van Hulst gereden voor wat gerstenat. Tegen halfzes heb ik mij gemeld bij de familie, wat bij gepraat, daarna de douche.Morgen wordt het Hulst- Vrouwenpolder afstand +/- 95km. 


  

Fietsgegevens: 


Vrijdag 7 juli
Van: Hulst
Naar: Vrouwenpolder
Km. vertrek 460
Km. aankomst 552
Km. gereden 92


Aantal Kcal. 1044
Verslag: Een vlakke rit met noord-westen wind. Vanuit de Tabakstraat al de wind tegen en dan zit je nog in Hulst. De eerste 11 km was het draaien en keren maar zodra op de Dijk van Kleine Hengstdijkpolder was het tegen de wind trappen en dat ging door tot aan Terneuzen. Was wel onderdijks langs de Schelde. Langs de boulevard van Terneuzen. Op de Schelde was weinig scheepvaart verkeer. Route over de 2 sluizen welke Terneuzen rijk is aangepast maar gelukkig kom je weer vanzelf op de te maken route uit naar Breskens.         Ten westen van Terneuzen is grote bedrijvigheid van groot transport verkeer en bedrijven.  Op 31 km van de route ging het weer langs de Schelde en de wind bleef maar komen. Om 11.30 bereikte ik de veerboot Breskens- Vlissingen.  Op veerboot niets te krijgen, zelfs geen toiletten aanwezig, een slechtere service kan je niet bedenken. De oversteek was snel gemaakt. Na oversteek was het nog maar 36 km om mijn einddoel Vrouwenpolder te bereiken. Tijd genoeg en tijd voor een bakje koffie welke ik dan ook in Vlissingen heb genomen. Via Groot- Valkenisse naar de bekende dorpen zoals Zoutelande, Westkappelle en Domburg. Domburg in de hoofdstraat op een terras gezeten. Waarom even? Zit je op het terras, de ene auto volgt na de andere, staan regelmatig stil met alle gevolgen van dien. Dus wegwezen. Even tegen drieën aangekomen bij Landgoed 't Vierendeel. Een kleine camping  voor 15 staanplaatsen en één huisje speciaal voor "Vrienden op de fiets". Verblijf heet "Noorderlicht". Als dorstlesser "stond in de koelkast" bier voor 4 seizoenen onder de naam "Brutaaltje"  genomen. 
Voor morgen staat Vrouwenpolder - Brielle iets meer dan 90km.
 

Fietsgegevens: 


Zaterdag 8 juli
Van: Vrouwenpolder
Naar: Brielle
Km. vertrek 552
Km. aankomst 632
Km. gereden  80


Aantal Kcal 822
Verslag: Fiets je op volle melk of electrisch?
Vandaag een lekker en goed ontbijt gehad nu eens geen eitje erbij maar wel vers geplukte frambozen. Bij start vanuit Vrouwenpolder. Totaal geen wind de wieken van de windmolens draaiden niet,  geen energie opwekking en ik behoefte ook geen energie in het fietsen te stoppen. 
Op 7,8 km ging ik het eerste gedeelte van de stormvloedkering over met een lengte van 1,6 km daarna volgden nog twee gedeeltes met een totale van 2,7 km. Bij Westerschouwen begon de wind iets op te zetten. Via Burgh-Haamstede ging het naar Renesse. 
De koffie heb ik genomen in Renesse. Koffie was in ieder geval beter als wat ik heb gekregen bij Rest.De Pelgrim in Vrouwenpolder. Volgens mij besparing op de koffiebonen, anders gezegd het leek wel slootwater dus niet opgedronken. Vanuit Renesse naar Ouddorp over de Brouwersdam met de wind sterk schuin tegen.                  De windmolens leverden weer ernergie en ik zelf moest ook de nodige ernergie leveren om mijn rijsnelheid van 20 km/uur vast te houden. Uiteindelijk kwam ik in Ouddorp aan. In Ouddorp staan momenteel veel huizen van een behoorlijke grote te koop. Het mooiste fietsgedeelte zit tussen Ouddorp en Havenhoofd. Na Havenhoofd naar Haringvliet sluizen daar ook even aan de bak. Na passage van de N57 passeerden mij twee mountainbikers en in klein klimmetje kon ik het niet laten om even flink op de trappers te gaan staan en hen het nakijken te geven. Even later zat één van de twee naast mij met de vraag komt dat door de volle melk die je drinkt of fiets je elektrisch? Hem verteld dat in de periode 19 - 24 juni op hoogte stage ben geweest in Vianden.                   Ik had beloofd om even voor tweeën op plaats van bestemming aan te komen en even voor tweeën belde ik dan ook aan bij Vrienden op te Fiets.
Voor morgen zondag is een rustdag ingelast zodat ik vanaf maandag weer fris en vrolijk kan gaan fietsen voor de resterende kilometers.


.


 

Fietsgegevens: 


Zondag 9 juli
Van: Brielle
Naar: ....
Km. vertrek 000
Km. aankomst
Km. gereden 50


Verslag: Zoals al aangegeven in mijn overzicht vandaag een rustdag. Lekker op je rug zit er niet in want deze dag heb ik eens besteed voor een bezoek aan Port of Rotterdam. Uit de folder: ROTTERDAM, JOUW HAVEN, ELKE DAG. Enkel opsommingen: De 8 miljoen Nederlandse auto's tanken per jaar zo'n 12 miljard liter brandstof aan de Nederlandse pompen. Wordt allemaal in Rotterdam geraffineerd. Of 20% van de in Nederland opgewekte elektriciteit wordt in Rotterdam gemaakt. Bezoek aan Futureland is de moeite waard en na twee uur heb je veel opgedaan waarom de Tweede Maasvlakte een noodzaak is met daarbij niet uit het oog verliezend de ontwikkeling van duurzaam en schoon milieu en de ontwikkeling van een natuur landschap. Ik zou zeggen ga eens naar het informatiecentrum MAASVLAKTE 2. Na bezoek aan dit informatiecentrum langs de stranden gereden en door het natuurgebied en als afsluiting van deze korte fietstocht een bezoek aan de Bedevaartkerk "De Martelaren van Gorkum" De Geuzen hebben in 1572 groot onheil aangericht onder de mensen, zij gingen tekeer in blinde woede en in dronkenschap. Niet alleen de negentien martelaren werden slachtoffer, maar ook anderen. De vergelijking met onze tijd dringt zich op. (Denk aan IS)
Zaterdag 08 juli werd  in de Bedevaartkerk herdacht de 150 jaar heiligverklaring van de Martelaren van Gorcum.
Morgen maandag 10 juli staat de 7e dagrit van Rondje Nederland op het programma. Brielle- Bloemendaal.


Vervolg naar Rondje Ned. 9 juli t/m 16 juli