Rondje Ned. 10 juli /16 juli 2017

Tweede week van Rondje Nederland: Brielle - Amersfoort. (ma. 10 juli - zo. 16 juli) 

Fietsgegevens: 


Maandag 10 juli
Van: Brielle
Naar: Bloemendaal
Km. vertrek 632
Km. aankomst 737
Km. gereden 105


Aantal Kcal. 1277
Verslag:Eerste opzet was om de Ferry van Maasvlakte 2 naar Hoek van Holland te nemen, deze route naar de Ferry had ik gisteren ook al gereden. Bijkomstigheid is het wachten op de Ferry want er staan geen vertrektijden bij de aanleg/ opstap. Gereden van Brielle naar Rozenburg drukte van het verkeer viel eigenlijk wel mee en dat voor de maandagochtend. Via Maassluis naar Hoek van Holland en langs de Stena Line gereden. Vanaf HvH  direct het fietspad genomen naar Monster - Terheijden. Na HvH heb je een groot park met vakantiehuizen waar je voor je verdriet niet je vakantiedagen wil doorbrengen. Na Monster- Terheijden volgt het bekende Kijkduin hier werd het wat drukker met Duits sprekende vakantiegangers. Al snel volgde Scheveningen met zijn bekende pier en nu daarbij het reuzenrad. De tocht ging vanzelfsprekend door de duinen naar Katwijk de plaats van Dirk Kuyt is geboren en groot geworden is bij Feyenoord. Via Noordwijk naar Zandvoort. In Zandvoort de plaatselijke grootgrutter Dirk bezocht voor mijn dagelijkse 1/2 liter volle melk. Langs de boulevard fietsend heb ik het idee dat er een kleine teruggang is met Zandvoort. Staat veel leeg voor verkoop of huur.  Nog te rijden kilometers slechts 15 en het was nog voor drieën. Als extraatje door het Kennemerduinen gefietst. Kennemerduinen wordt meestal Nationaal Park Zuid- Kennemerland bedoeld met 1253 hectare duinterrein. Een gebied waar je fantastisch kan fietsen en wandelen. Even over halfvier stond voor de deur bij het contactadres "Vrienden op de fiets".
Morgen een tocht naar Callantsoog.
 

Fietsgegevens: 


Dinsdag 11 juli
Van: Bloemendaal
Naar: Callantsoog
Km. vertrek 737
Km. aankomst 809
Km. gereden  72


Aantal Kcal 725
Verslag: Vandaag na een sober ontbijt om 08.00 vertrokken. Direct uit Bloemendaal staat een ruïne van het middeleeuwse Kasteel Brederode. Werd vroeger bewoond door de machtige heren van Brederode, tijdens de  Hoekse en Kabeljouwse twisten (15e eeuw) is het verlaten en in verval geraakt. Na +/- 9 km stond ik voor de oversteek van het Noordzeekanaal met aan de overzijde de silhouetten van de papierfabriek, elctriciteitsfabriek en voor mij nog steeds de Hoogovens. Na oversteek een kleine omweg moeten maken naar Katwijk aan de Zee. De eerste 15 km zaten er op. Via Boothuisplein kwam ik op de Meeuwenweg en van hier fietste ik het Noord Nederlandse Duinreservaat in. Een behoorlijk aangelegd fietspad over een lengte van zo'n 14á 15 km (klinkers) welke uiteindelijk uitkomt in Bergen aan Zee. In Bergen aan Zee koffie gedronken en gezocht aan een bankautomaat. Bij een plaatselijke ondernemer langs gegaan met de vraag: waar kan ik geld kan opnemen? Antwoord: hier is niets, je moet naar Bergen. Direct na Bergen aan Zee begint het tweede deel van fietsen door de duinen. Via C.F.Zeiler Boulevard rij je de Schoorlsche Duinen welke doorloopt tot aan Camperduin. 
Na Camperduin een betonnen fietspad tot voor Petten. Petten zelf heeft niets te bieden behalve dan (ECN) Energie Centrum Nederland. Hier vindt onderzoek plaats naar allerlei vormen van energie- onder andere wind- en zonne-energie. Er staat een kleine kerncentrale. 
Maar liefst 30% van de wereldproductie van medische isotopen voor onderzoek naar en behandeling van kanker vindt plaats in deze centrale. Langs diverse meertjes waaronder het Zwanenwater kwam ik uiteindelijk uit in Callantsoog. 
Mijn eerste gang was na het gevraagd te hebben geldopname bij Appie Heijn. Vandaag qua kilometers niet veel gereden maar wel genoten van de natuurreservaten.
Morgen een tocht naar Fridgum (FR) 

Fietsgegevens: 


Woensdag 12 juli
Van: Callantsoog
Naar: Fridgum
Km. vertrek 809
Km. aankomst 901
Km. gereden  92


Aantal Kcal. 1838
Verslag: We waren gewaarschuwd! Regen en storm zouden vandaag  Nederland teisteren. De regen is tot daar aan toe, maar uit welke richting zou de wind waaien? Bij vertrek als voorzorg alvast de regenkleding aangetrokken. Goed en wel Callantsoog achter mij gelaten werd ik al geconfronteerd met de wind en deze stond niet zuid-west maar noord- oost en mijn rijrichting was oost. De wind nam in sterkte toe. Voor Den Oever was het werken tegen de wind in, de regen was inmiddels opgehouden met hard regenen. Voor aanvang van de afsluitdijk even een pauze gehouden. Goed en wel op de dijk was het direct op de pedalen staan en van werken ging het over in HARD werken om door de wind heen te komen. Ondanks een dijkhoogte van +/- 3 meter links van je, je moet blijven werken om goed door de wind heen te komen. De dijk kent twee momenten, dat je op gelijke hoogte komt en de zee zichtbaar wordt op dat moment is het staan en alle kracht op de pedalen zetten, je snelheid wat al niet te hoog was daalde naar een snelheid van slechts 4 á 5 km/uur. De totale lengte van de afsluitdijk is 32,5 km en voorzien van twee spuisluizen, één bij Den Over en bij Kornwerderzand. De wind raasde over de dijk en het water beukte behoorlijk tegen de noordzijde van de dijk. Windkracht 6 á 8. Bij de spuisluis Kornwerderzand draaid de weg linksom naar het noorden richting Harlingen en mijn einddoel is Firdgum ligt 12 km boven Harlingen. De wind stond nu recht op mij en de 11 km welke in nog te doen had naar Harlingen duurde een eeuwigheid. Ik was wel als eerste in Harlingen aangekomen, niemand heeft mij gepasseerd maar ik heb ook niemand gepasseerd. De tijd vanaf Den Oever naar Harlingen doet er even niet toe maar heb deze wel eens sneller afgelegd. Zoals gezegd vanaf Harlingen nog zo'n 12 km naar Fridgum. Route aangepast, nu eens niet langs de dijk maar de N393 genomen. In ieder geval minder problemen met de wind. Na aankomst bij de familie Bloem- Hofman lekker  in het zonnetje gezeten met een gele rakker. Conclusie voor deze dag: het was een zware dag. Voor mijn gevoel kan je dan maar beter in Luxemburg fietsen. Ik behoefde s' avonds niet de deur uit want ik kon mee eten.
Morgen een tocht naar Pieterburen. 

Fietsgegevens: 


Donderdag 13 juli
Van: Fridgum
Naar: Pieterburen
Km. vertrek 901
Km. aankomst 996
Km. gereden  95


Aantal Kcal: 1028
Verslag: Mijn eerste handeling was het openen van het gordijn en naar buiten kijken. Gelukkig nagenoeg geen wind en het beetje wind wat er wel was stond nu voor mij in de goede richting. Met de familie Bloem-Hofman samen ontbeten en om 08.15 uur zat ik op de fiets naar Pieterburen.  Na 3,5 km stond ik voor de kerk in Sint Jacobiparochie. Hier start officieel de tocht naar Santiago de Compostela. In Oude Blokzijl terecht gekomen op de Oude Bildtdijk. Huisnummer start hier met 1291. Totale lengte van de Oude Bildtdijk  is +/- 8 km er staan veel kleine over het algemeen bouwvallige woningen te koop. Via de zeedijk gereden naar Ferwert, eigenlijk een saai gebeuren, schapen en nogeens schapen. In Ferwert staat een mooi kerkje met uiteraard een begraafplaats er omheen. In een matig rijtempo door gereden naar Holward. In Holward zou ik de Gronddyk nemen tot Wierum. Liep anders want het hekwerk welke je open doen om op de dijk te komen was afgesloten en mededelingsbord gaf aan dat de dijk voor fietsverkeer i.v.m werkzaamheden afgesloten. Oké dan maar doorrijden in noordelijke richting en uitkomend bij veerboot naar Ameland. Dat was een misvatting want van hier kan je niet naar Wierum komen. Fiets omdraaien en terug rijden naar Holwerd en opnieuw beginnen. Via het binnenland uiteindelijk terecht gekomen in Moddergat. Even langs de kant van de weg gezeten voor een Snelle Jelle. Na deze korte break de weg vervolgd naar het Nationaal Park Lauwersoog. Over Robbengatssluis (schutssluis) de Kustweg aangehouden, autoverkeer is hier niet toegestaan en je fietst ongeveer zo'n 16 km. Daarna was nog een kleine 6 km en daar stond ik dan in Pieterburen bij de Koningin van Pieterburen mijn overnachtingsadres bij "Vrienden op de Fiets".
Ik was even over drieën dus  te vroeg, niemand thuis. Even over vieren nog eens langs, aan een oude buitenbel getrokken nog geen reactie dus het mobieltje en de twee bekende  nummers bellen. Even later kwam een jong meisje naar buiten, zij wist nergens van dus mevrouw moest even gebeld worden. Het meisje liet mij ondertussen de kamer zien. Een kamer met allemaal stapelbedden en de ruimte alle kleuren van de regenboog. Niet mijn stijl, dus wegwezen. In Hotel Waddenweelde een kamer geboekt wel iets duurder uit dan de € 19,00 bij "Vrienden op de Fiets". Vandaag een mooie fietsdag gehad, morgen zien we wel.
Morgen een tocht naar Wedde.
 

Fietsgegevens: 


Vrijdag 14 juli
Van: Pieterburen
Naar: Wedde
Km. vertrek  996
Km. aankomst 1101
Km. gereden  105


Aantal Kcal  1190
Verslag: Wat zal het vandaag gaan worden, de weersvoorspelling was niet zo rooskleurig. Wind en regen is de voorspelling. Even over achten vertrokken met een lichte tegenwind maar droog. Vanaf Pieterburen naar het oosten en vanaf Spijk afzakken naar het zuiden. Fietsend door Friesland en Groningen kom je kleine kerkjes tegen, meestal  op een terp geplaatst, zoals ook de kerk in Oosternieland. Deze kerk is gebouwd rond 1250 in  de laat-Romaanse stijl. Bisschop van Myra heeft deze kerk gezegend. De kerk van Ooternieland is een van de acht Landmerken. Oude kerken ooit bakens voor onverschrokken schippers op zee, zijn nu het richtpunt voor bezoekers. Het gaat om acht kerken, torens en kerkhoven langs de Waddenkust: Hornhuizen, Wierhuizen, Beede, Uitwerde, Termunten, Flinsterwolde, Nieuw Beerta en Oldenzijl/ Oosternieland. Het volgende dorpje was Spijk. Een aantal jaren geleden zijn Gerard Nellestein en ik hier ook geweest en hebben hier onze tent bij een van de bewoners mogen neerzetten. Na Biersma en Holwerde  volgt Appingedam. Over Damsterdiep en Eemskanaal  naar hoofpijnbreker voor vandaag WOLDENDORP.  Het fietspad langs N362 hield opeens op en de bewegwijzering naar WOLDENDORP was ook eens verdwenen. Al met al, ergernis en meer kilometers gereden. Uiteindelijk aangekomen in WOLDENDORP. Volgens mij, eerder gemaakte route zou ik met 61 km hier moeten aankomen maar de teller gaf 71 km aan. Na WOLDENDORP de eerste spetters en het duurde niet lang of de regenkleding moest er aan te pas komen. Met bakken kwam het naar beneden en dan rij je in openland met links van je de aardappelen velden en rechts de tarwe velden. In Finsterwolde een koffiepauze gehouden, was geen probleem om als een verzopen kat binnen te komen. Nu nog een kleine 20 kilometer en dan zijn we in Wedde geariveerd. Snel was het adres gevonden, natte kleding snel uit, kamer was al in gereedheid gebracht alsmede ook de douche.. Om exact vijfuur de warme hap.
De overnachting was bij "Erve ten Campe''  een woongemeenschap voor volwassenen met een beperking.  Er wordt professionele ondersteuning geboden bij het samen wonen, werken en leven. 
Morgen een tocht naar Radewijk.
 

Fietsgegevens: 


Zaterdag 15 juli
Van: Wedde
Naar: Radewijk
Km. vertrek  1101
Km. aankomst  1196
Km. gereden     95


Aantal Kcal 977
Verslag: Even voor halfzeven  opgestaan en na een verfrissende douche de fietstassen ingepakt en deze al vast naar beneden gebracht. Fiets gecontroleerd, extra aandacht voor de remblokjes en velgen deze schoongemaakt. Even voor halfacht zat ik aan het ontbijt, mag wel zeggen een zeer uitgebreid ontbijt, 3 soorten kaas en drie soorten beleg, verse broodjes en 2 soorten yoghurt, druiven en aardbeien het kon niet op. Afrekenen € 19,00  en dat voor de overnachting met ontbijt en de warme maaltijd. Uiteraard meer betaald. Even over achten zat ik op de fiets. Gelukkig droog maar fris. Eerste bekende plaats waar ik door heen fietste was Bourtange.

Ontstaan van Bourtange:
In 1580, tijdens de Nederlandse opstand volgde de stad Groningen de noordelijke  stadhouder Rennenberg in zijn keuze voor Spanje. De stad werd toen bevoorraad vanuit Duitsland, via een weg op de zandrug (tange) die door het   Bourtangse moeras  voerde. Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje aan de overste Diderick van Sonoy  opdracht op de weg een vesting aan te leggen. Na zijn dood werd het werk voortgezet door Willems opvolger en neef Willem  Lodewijk van Nassau (de oudste zoon van zijn broer Jan VI de Oude. In 1594 werd de stad Groningen heroverd en werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De vesting werd onder andere in 1665 tijdens de Eerste Münsterse Oorlog verbeterd, en in 1162, tijdens de Tweede  Münsterse Oorlog toen Bernard von Galen  Groningen aanviel. In 1742 bereikte de vesting de grootste omvang. Doordat het Bourtangermoeras steeds meer verdroogde en de vuurkracht van geschut groter werd, nam de militaire betekenis van de vesting echter af.

Even tegen negen uur fietste ik door Bourtange. Op 20 km kwam ik aan bij de Drentsche Aa. Een beek die door de provincies  Groningen en Drenthe stroomt. De Drentsche Aa wordt beschouwd als enige Nederlandse beek die (grotendeels) zijn oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. Voor mij een schitterend gedeelte van deze dagtocht welke tot aan Ter Apel alleen maar mooier, en dat over een lengte van zo'n 21 km. (echt een mooi stukje Nederland)). Na Ter Apel ging het via Zwartemeer naar Klazienaveen. Lange rechte wegen over het algemeen langs het Ter Apelkanaal. In Klazienaveen de plaatselijke supermarkt bezocht. In Schoonebeek kwam ik veel jaknikkers tegen. Een jaknikker is de populaire benaming voor het bovengrondse deel van een pomp die aardolie uit de grond oppompt. De grens over naar Emlichheim (DE). Vanaf Emlichheim was het nog slechts 15 km tot het eindpunt van deze dag, lekker aan doorgefietst,  voor drieën stond ik dan ook voor schitterende lokatie om de nacht door te brengen. De ontvangst was allerhartelijkst. Om halfzeven aan tafel voor de warme maaltijd met daarbij rode wijn en als afsluiting een heerlijk bakkie koffie, natuurlijk uit een Miele koffieautomaat. Enigste nadeel voor mij was dat het Wifi signaal vanuit de woning niet sterk genoeg was in De Potstal. Een adres om nog eens terug te komen.


 

Atelier De Potstal

In vroegere tijden werden in deze stal kalveren gemest op stro.  De boer voorzag de kalveren iedere dag van een verse laag stro. Laag op laag wedde de mest opgepot. Aan het einde van de zomer werd de mest uit gereden over het land. De Potstal is nu verbouwd tot atelier en gastenverblijf.

De Potstal - Stobbenhaarweg 9a- 7791 HD Radewijk  Contactpersoon: Mijnske Veldhuizen van Mourik. 

  

Fietsgegevens: 


Zondag16 juli
Van: Radewijk
Naar: Amersfoort
Km. vertrek 1196
Km. aankomst 1341
Km. gereden   145


Aantal Kcal  1455

Totaal aantal Kcal in 13 fietsdagen: 15754      Totaal aantal fietsuren:73 uur en 14 min.  Gemiddelde V (1341:4394)* 60= 18,3 km/uur
Verslag: Vandaag de laatste fietsdag voor Rondje Nederland 2017. Mijnske was mooi op tijd om dienblad met het ontbijt binnen te brengen in De Potstal. Voor deze ochtend geen koffie of thee (mijn foutje) maar ik had daags te voor een 1/2 liter witte motor gekocht. Even over achten afscheid genomen van de familie en op de pedalen voor de laatste kilometers naar de enige Keistad in Nederland. Grijze lucht en met lichte tegen wind. 
Via Hoogenweg naar Kaneelweg- Oost. Zo'n 10 km langs het Overijssels Kanaal. De provincie Overijssel kent drie kanalen  waarvan Zwolle- Lemelerveld- Vroomshoop als echte Overijssels Kanaal wordt genoemd en twee andere zijn: Almelo- Vroomshoop- De Haandrik (Kanaal Almelo- - De Haandrik) en Lemelerveld - Raalte - Deventer (zijkanaal van het Overijssel Kanaal) De Kanalen Zwolle- Vroomshoop, en Lemelerveld zijn gesloten voor de scheepvaart. Na 10 km recht toe recht aan te hebben gefietst (langs linkerzijde van het kanaal) de brug over bij Vroomshoop. Op zondag alles even stil op straat. In het brinkdorp Den Ham voor de kerk langs werd door een van de uitgaande kerkgangers NIET op prijs gesteld, wilde dat ik van de fiets zou afstappen en lopend even mijn weg zou gaan vervolgen. Langs het zwembad de Groene Jager en over Beneden Regge (riviertje) in bosgebied gekomen naar Lemelerveld. Al snel was ik in Heino aangekomen. In Heino passeerde ik Kasteel Het Nijenhuis. Kasteel Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Eerste vermelding dateert van 1382. Voor het publiek toegankelijk sinds september 2004. In Wijhe de oversteek van de rivier de IJssel. Overtocht van slechts enkele minuten en volgens info, vaart de pont elke dag 200 keer heen en weer. Ik had nu wel zin in een koffiebreak, dus op naar Heerde. Na de koffie met appelgebak en slagroom alleen maar fietspaden genomen naar Elspeet. Vanuit Elspeet - Uddel naar het eerste en laatste klimmetje "Het Solletje" in Gaarderen. De laatste 35 km over bekende fietspaden/ wegen om uiteindelijk in de Keistad uit te komen.
Bij aankomst "De Toren", néé niet Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort wordt ook wel de Lange Jan genoemd. De lokatie van de toren vormt het kadastraal nulpunt van Nederland.  kreeg ik van mijn Renée  een liefdevolle omhelzing en een bos bloemen aangereikt. ( aankomend 24 augustus 50 jaar getrouwd).

Rondje Nederland zit erop! Mooie fietsdagen gehad met één zware fietsdag (woensdag 12 juli) 
Over het algemeen leuke overnachtingen gehad bij "Vrienden op de Fiets".

Voor 2018 staat bij leven en welzijn Fietsen naar Segovia España te wachten.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-


Einde Rondje Nederland 2017