Pelgrimswegen naar Rome 2016

Hoe zit het nu met de pelgrimswegen naar Rome? Het vreemde is dat, waar je ook komt in Europa, iedereen wel gebruik maat van het adagium " Ommes vaie romam perducunt"  - alle wegen leiden naar Rome. 

PELGRIMEREN

Pelgrim, pilgrim, pellegrino, komt van het Latijnse pelgrims, dat betekent iemand die over akkers loopt, een "landloper" Dat is de herkomst van het woord, maar wat bedoelen we er tegenwoordig mee? Iemand die onderweg is naar een bijzonder doel, meestal een religieus doel. Die tocht hoeft niet noodzakelijk meer dwars door de velden te gaan, in een touringcar mag ook, maar de beste pelgrims, de echte, zijn toch tweevoeters, te voet of op de fiets onderweg naar een heiligdom, naar een doel, liefst een ver doel. 


Bron: Op pelgrimstocht naar Rome van Ben Teunissen

Pelgrimspas / Credenziale
 

The Board certifies that the person indentified in this document is a member of our Association and is undertaking a traditional pelgrimage  to Rome. 

Het pelgrimspaspoort is een identiteitspapier voor pelgrims. Je kunt je hiermee identificeren als pelgrim en zo nodig hulp vragen.

De meeste pastorieën en kloosters verschaffen slechts onderdak op vertoon van een pelgrimspas.

De meeste pelgrimspaspoorten zijn tevens een stempelkaart. Daarin verzamel je de stempels van de plekken waar je overnacht.

Het zijn tevens ‘bewijzen’ dat je in die plaatsen bent geweest.
Vaak zijn de stempels bijzonder van vorm.

Op vertoon van een pelgrimspas met stempels kan men in Rome een Testimonium krijgen.

De eerste (start)- stempel staat inmiddels in de Pelgrimspas: Sint Franciscus Xaverius AmersfoortIn 2002 begon ik met een fietstocht naar Santiago De Compostella. Deze tocht heb ik gereden met 3 fietscollega’s.  Een tocht van zo’n 2800 kilometer daarbij hadden we ook een goed doel opgenomen. "Fietsen voor Hospice Amersfoort”.   Diverse lange fiets- tochten volgden zoals  Rondje Nederland, Rondje Ierland,  Zwarte Woud, Vogezen enz. Twee tochten stonden nog op de nominatie om gereden te worden, Rondje Noordkaap en Fietsen naar Rome.  De keuze werd mede bepaald door de achterban (lees vrouw) en ik kon aan de slag met de voorbereiding Fietsen naar Rome.  Als leidraad heb ik Reitsma’s Route naar Rome genomen met voor mij diverse aanpassingen in de route.  Hoe deze aanpassingen uit gaan pakken  weet ik niet. Groot voordeel is dat ik ook niet weet hoe de Reitsma’s Route naar Rome uitpakt. 

Mijn fiets…….


 

Van Nicholas " Deveronmet Pinion versnelling.

De randriem is vervangen voor een ketting. Ortlieb voor- en achtertassen. Tevens is de fiets uitgevoerd met Garmin  fietsnavigatie, type Oregon 650. De route is uitgewerkt op Garmin BaseCamp  Voeding via een Son dynamo naar ReeCharge van Biologic. De ReeCharge is voor meerder apparaten geschikt zoals het opladen van laptop en mobiel telefoon. En voor de zekerheid zijn de routes ook  aan het papier toevertrouwd en geplastificeerd.  


 Route overzicht

 

Voor de overzichtelijkheid is de route opgedeeld in etappes, wat niet betekend dat in de etappeplaatsen de overnachting plaats gaat vinden. De route is opgedeeld in:

 A- Amersfoort - Tennenbronn                            Afstand van 689 km. Vertrekdatum: 21 juni 2016 - Aankomst zondag 26 juni                         
 B- Fietsen:       
     Im Hoch Schwarzwald
Maandag 27ste rustdag. 
Dinsdag  28ste komen de fietscollega's vanuit Nederland       "De Doortrappers" voor het fietsevenement " Radfahren Im Hochschwarzwald 2016.             
Zondag 3 juli vertrek de groep  naar Nederland en ik vervolg mijn toertocht naar Rome.      
 C- Tennenbronn - Rome                                                                          
Tennenbronn - Rome 16 etappe dagen met een te rijden afstand van 1319 km. Aankomst in Rome op zaterdag 23 juli.                                                  
Vrijdag 15 juli aankomst in Florance. Verblijf 2 dagen in Hotel Aldobrandini. 
Maandag 18 juli vervolg tocht richting Siena met als einddoel Rome op zaterdag 23 juli. In Rome heb ik 4 overnachting in het Best Western Hotel Astrid. 

 

 

1e Deel van de route Amersfoort - Bregenz  naar Rome

 Datum:  Route:  Afstand:
 21 juni  Amersfoort - Reuver    138 km.
 22 juni  Reuver - Bad Munstereiffel  118 km.
 23 juni  Bad Munstereiffel - Boppard  112 km.
 24 juni  Boppard - Kornsand- Heidelberg  170 km.
 25 juni  Heidelberg - Malmsheim   95 km.
 26 juni  Malmsheim - Tennenbronn 105 km.
  3 juli  Tennenbronn - Stockach 95 km.
  4 juli  Stockach - Bregenz  93 km.

Totaal: 926 km.


Vertrek op dinsdag de 21ste. juni met als aankomst de zondag 26 juni in Tennenbronn Im Hochschwarzwald.  Afstand +/- 738 km. Maandag de 27ste. juni is een rustdag. Vanaf 28 juni t/m zaterdag 02 juli is het Renradfahren Im Hochschwarzwald met "De Doortrappers" welke uit Nederland zijn gekomen voor dit evenement. Zondag 3 juli vertrek Tennenbronn  via Stockach om maandag  4 juli aan te komen in Bregenz AT.                                                     Eerste deel Amersfoort- Bregenz  926 km


 

 

2e Deel van de route Amersfoort - Bregenz  naar Rome

   Route:  Afstand
 1e  Bregenz (AT) -  Partenen  86 km
2e  Partenen - Silvrettapas & Passo di Resia  113 km
 3e  Passo di Resia- Lugando  75 km
 4e  Lugando- Molveno  97 km
 5e  Molveno- Riva Del Garda  45 km
 6e  Riva Del Garda- Grazie  100 km
 7e  Grazie- Bazzano  108 km
 8e  Bazzano- Firenzuola  90 km
 9e  Firenzuola- Florence   47 km
 10e  Florence- Siena 65 km 
 11e  Siena- Le Stiaciolle  98 km
 12e  Le Stiaciolle- Marta Lago Di Bolsena  92 km
 13e  Marta Lago Di Bolsena – Bracciano 80 km
 14e   Bracciano - Rome 35 km


In tegenstelling tot 1e deel van Fietsen naar Rome ( Amersfoort- Bregenz AT)  zijn geen data's  maar etappes weer gegeven. Tweede deel Bregenz - Rome  1131 km. 

2e etappe dag ( Partenen - Passo di Resia) rijafstand 113 km hierin twee beklimmingen te weten: Silvretta Hochalpen strasse en de Passo di Resia (Dolomieten-alpen). De Silvretta klim start op 1131 meter, 34 haarspeldbochten met als hoogste punt 2036 meter, 985 hoogtemeters, maximaal 12% en gemiddeld 6,9% lengte van de klim 13,3 km.  De klim van de Passo di Resia start in Pfunds. Pfunds ligt op een hoogte van 970 meter, klimmen gaat weer echt beginnen tot een hoogte van 1520 meter met als eindpunt grensovergang Oostenrijk /Italië of wel de Rechsenpass  /Passo di Resia. Lengte van de klim is +/- 18 km. Na deze twee klimmen is het dalen tot een hoogte van +/- 400 meter naar Riva Del Garda we zijn dan  217 km verder.

Als je meer dan 13,3 km bergop fietst met een gemiddelde stijgingspercentage van 6.9 % vecht je natuurlijk tegen de zwaartekracht. Niet teveel wegen is dus de boodschap. Overgewicht is bovendien slecht voor je gezondheid en gaat vaak samen met aandoeningen als suikerziekte, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en artrose. 

Welk vermogen moet ik leveren om een klimtijd van 2 uur en 15 minuten te realiseren uitgaande van 13,3 km met een gemiddelde stijgingspercentage van 6,9 %, lichaamsgewicht 80 kg en gewicht fiets + bagage 30 kg.
Uitkomst: 144 watt met een snelheid van 6 km./uur 
Gegevens via: ­http://www.climbbybike.com   (Kracht-gewicht ratio)

Veel speelruimte voor wat betreft rustdagen is niet ingepland want op zaterdag 23 juli is dag van aankomst in Rome. Reservering gemaakt in Best Western Hotel Astrid.  Woensdag de 27ste terugreis naar Nederland.
De fiets gaat niet mee in het vliegtuig maar wordt over de weg vervoert met Soetens Fietsvervoer uit Steensel NL.
Aflevering van de fiets bij Camping Smeraldo in Trevignano Romano. Prettige bijkomstigheid is dat de fiets en eventuele bagage op huisadres wordt afgeleverd.  Voordeel t.o.v. vervoer per vliegtuig: geen pedalen en stuur demonteren, geen banden leeg laten lopen. Niet lopen leuren voor de (fiets)- doos, meest van de tijd is deze niet aanwezig met als gevolg fiets beschadiging enz, enz.  En voor de kosten hoef je het niet te laten.

 Soetens Fietsvervoer  Korte Kerkstraat 12
 5524 AX  Steensel (NL)
+31(0)497- 842 844
 mailto:jsoetens1950@@hetnet.nl

 Camping Smeraldo IT  Via dell'Acquarella 13 
 00069 Trevignano Romano  (IT)
 +39069985180
 mailto:campeggiosmeraldo@tiscali.it
 http://www.campingsmeraldo.com
 

1ste deel van de route Amersfoort- Rome gaat via Tennenbronn in Hochschwarzwald en vervolgens naar Bregenz (AT). Vertrek is op dinsdag 21 juni en aankomst in Tennenbronn op zondag 26 juni. Maandag 27 juni een rustdag en vanaf dinsdag 28 juni wordt met de groep  "De Doortrappers"  t/m zaterdag 02 juli met de racefiets in Hochschwarzwald gefietst.