Op adem komen... 2013

Misschien een vreemde tekst " op adem komen"  voor een duur fietser welke gemiddeld zo'n 10.000 kilometer per jaar fietst. Wat is het geval! Zaterdag 26 oktober 2013 met een kleine groep Snelverzetters een zaterdagtocht over Nederlanse wegen.  Vanuit Amersfoort richting Apeldoorn.
Na Garderen, langs de molen " De Hoop”.  Meervelderweg /Einderweg blijven volgen en uiteindelijk komen we uit op N344 (Amersfoortseweg) Bij verkeersrotonde "Zondag”  rechtdoor richting Apeldoorn. Vals-plat dus op de pedalen. Normaal gesproken geen probleem maar nu wel want ik zakte steeds meer af naar achteren om uiteindelijk als laatste aansluiting te vinden op de wachtende. Wat is er met jou aan de hand, Jan?  Ik ben kapot, geen lucht meer en geen kracht meer in de benen. Als groep gingen we verder doch ik voelde mij verre van goed. Na Halte -Assel ging ik rechtsaf richting Kootwijk en de rest de klinkerweg "klimmetje" Alverschotenseweg. Op het bekende koffieadres De Brinkhof  te Kootwijk  de koffiebreak genomen. Al snel kwam de klimmers van Alverschotenseweg binnen. Hoe gaat het, gaat het nu beter enz. enz.  Na de koffiebreak op voor de laatste 50 kilometers, voor mij zou het niet zo ver komen want na enkele kilometers gaf ik te kennen dat het niet meer ging.  In een rustig tempo werd ik keurig netjes afgeleverd bij AC – Stroe om vervolgens te worden opgehaald. Geen lucht meer, geen kracht meer dus er is iets aan de hand. Afspraak met huisarts voor nader onderzoek, hartfilmpje en bloed onderzoek laten uitvoeren met als uitslag: alles ziet er goed uit! 
Mooi, maar ik wil wel een duur test c.q. fietstest uitvoeren om alles uit te sluiten. 
Fietstest op maandag 2 december ook hier ondanks het feit van 42 minuten fietsen met in de laatste 2 minuten 320 watt wegfietsen kwam voor de cardioloog niet mijn probleem duidelijk in beeld dus een stapje verder, katheteriseren. Wat is snel, dinsdag 3 december melden voor katheterisatie.  Direct na de katheterisatie de uitslag, vernauwing van de kransslagader dus weer een vervolg stap "dotteren”  Nog sneller als snel. Woensdag 11 december melden voor dotteren en plaatsing van stent om de plaque-afzetting in de kransslagader weg te duwen en de hartaandoening te behandelen.
Tussen 26 oktober en 11 december heb ik wel op de Health club Fitt2Move mijn conditie bijgehouden.
De strekking van dit verhaal is " luister naar je lichaam” en ga naar langs je huisarts. 

Zaterdag 14 december, drie dagen na het dotteren weer met mijn fietstrainingen gestart. De eerste dagen slechts 30 km. per training en al gauw ging het op naar 60 km. en soms 90 km. maar alles met mate voor betreft fietsvermogen.
Op donderdag 2 februari mij moeten melden door een in-take gesprek " hart revalidatie" Voor mij niet van toepassing want vanaf 14 december had ik al zo'n 1800 km. in de benen zitten en ik voelde mij prima dus kon ik vertrekken met de mededeling " gewoon doorgaan".  Drie weken laten 23 januari melden bij de cardioloog om alles door te nemen. Vooraf een meting van boven-en onderdruk met daaraan gekoppeld hartslag ( 116- 62 met een hartslag van 48) met daarna een ECGeetje. Het wachten was daarna op de cardioloog. Het gesprek was eigenlijk kort want het herstel kon eigenlijk niet beter dit in kader van mijn trainingen bij Fit2move. Voor wat het medicijn gebruik daar waren we ook snel over eens. De Metoprolol (50 mg) succinaat  halveren en als goed over 6 weken stoppen. Voordeel hiervan is dat mijn hartslag hiermee omhoog gaat en een bijkomend voordeel is dat hiermee ook mijn iets toegenomen gewicht ook iets zal afnemen. Momenteel 79,8kg en mijn streven is naar +/- 77 kg. 
Zaterdag 1 februari na 30 km. in fietsen voor eerst eens voluit op level 10 getraind en 205 Watt op de pedalen en een hartslag boven de 150. Wel moe maar voldaan. 

Woensdag 05 maart mijn laatste  25 mg Metoprolol (25 mg) tablet ingenomen. Nu maar afwachten wat mijn hartslag in de aankomende weken gaat doen. Opzet is dat deze omhoog gaat zonder verdere problemen.
Donderdag 06 maart voor het eerst met de veteranengroep Snel Verzet mee gedaan. Een groep van 18 Snel verzetters   welke onderleiding van William Los in een gestaag tempo van +/- 30km/uur een tocht van 96 km. hebben gereden.
Vrijdag 07 maart samen met Herman Ronhaar een tocht van 96 km. gereden. We wilde wel eens wat klimwerk doen dus richting Amerongen en alles wat daar achter aan komst zoals de Defensieweg enz. enz.  De eerste 40 km. ging het redelijk tegen de wind in maar we hadden goede moed dus door gaan. Zoals altijd was Herman het eerste boven (Amerongseberg) Voor mij was het de noodzaak om volgens afspraak met de cardioloog niet boven de 148 bpm te komen. Probeer dat maar eens in de klim, regelmatig ging dan ook het akoestisch signaal af als teken boven de 148 bpm dus wat lichter gaan fietsen. maar boven komen dat doen we toch. Herman stelde voor om in Achterberg even de marktkraan van zijn schoonzoon aan te doen voor puddingbroodje of zo. 
Geen marktkraam, dus geen puddingbroodje. Doorrijden richting Ederveen en vervolgens naar Lunteren. Gelukkig een marktkraam van Stoepje. Navraag leerde ons dat Hermans zijn schoonzoon niet in Achterveld zijn kraampje had opgezet maar in Overberg. Links voor de klim van de Amerongseberg. Weten we ook weer.
Op voor de laatste 25 km. Vanaf Barneveld moest ik toch aan de rem trekken, reden een te hoge hartslag want die ging in snel tempo naar 159 bpm. Sorry Herman maar ik moet echt de 1e maand onder de 148 bpm blijven en als het goed gaat dan gaan we stapje hoger. Aantal Kcal 3318