Verslag Grenstoertocht 
Afbeelding invoegen
 
Maandag: 7 juni Groningen - Delfzijl

Verslag:

Samen met Renee opgereden naar station Amersfoort voor mijn treinreis Amersfoort-Groningen 11.04 vertrek en aankomst 12.42 in Groningen met twee stops te weten Zwolle en Assen.

Stationshal Groningen is echt een juweeltje om te zien. Vanaf stations is het snel naar de binnenstad van Groningen wel even wennen want alles is éénrichtingsverkeer maar na enkele minuten stond ik nabij de op het marktplein en de Martinitoren. Kent Amsterdam veel fietsers ook hier het geval, komen van links en rechts. Terrassen waren met het mooie weer goed bezet dus omzet voor de horeca. Ik had het al snel gezien dus op de pedalen en in oostelijke richting Delfzijl. Groningen - Delfzijl is een peulenschilletje ( 30km.) Om niet al te vroeg aan te komen bij Vrienden op de Fiets in Delfzijl de route door het zeer platte land gemaakt en een aantal kerkjes aangedaan wel of niet op een terp zijn gebouwd zo ook de Kerk van Westerwijtwerd.

De eerste schriftelijke vermelding van de naam Westerwijtwerd is die in de ca. 1000 opgemaakte lijst in inkomsten der abdij Werden uit de goederen in Friesland.. De bezochten kerken zijn onder gebracht in de Stichting Oude Kerken Groninger Kerken. Rondom deze kleine kerken vind je oude grafzerken, grijs en zwart het oudste graf wat ik heb kunnen ontdekken dateert van 1828. Maar nergens een bloemetje. In Loppersum een koffiebreak genomen en met echte Amsterdammers gesproken. Om +/- 17.00 gearriveerd bij Vrienden op de Fiets. Morgen de officiële start van de Fietsen langs Nederlands- Duitse grens.


 
Afbeelding invoegen
  Dinsdag: 8 juni Delfzijl via Nieuweschans naar Bourtange

Verslag:

Vandaag de start vanuit Delfzijl naar Bourtange. Na een perfect ontbijt en klaarmaken van een lunchpakket ging het richting centrum van Delfzijl. Vroeger kwam ik regelmatig in het Delfzicht ziekenhuis voor mijn werkzaamheden maar het ziekenhuis staat nu afgeschermd met hekwerk en gaat t.z.t. tegen de vlakte. Patiënten moet nu naar Scheemda. Na foto te hebben van de Waterpoort * stelt weinig voor, de poort en Delfzijl liet ik snel achter mij. Eerste kilometers waren een zeer saai veel bedrijven en ontelbare windmolen de wieken draaide niet dus wind stil. Na Farsum op de Valgenweg kom je begraafplaats Oterdum tegen.

Oterdum is in de jaren zeventig volledig afgebroken om verbreding van de zeedijk van de Eemsmonding, die op deltahoogte moest worden gebracht. Ook zou het industriegebied Oosterhorn doorlopen tot hier, maar het terrein ligt nog braak. Hier stond ook een kerkje met rondom graven de kerk is ook afgebroken en op de plaats is een monument geplaatst in de vorm van een hand en vervaardigd door de Groningse kunstenaar Thees Rijkhold Meesters. Niet lang daarna passeerde ik een klein plaatsje Borgsweer met slechts 120 inwoners, Het duurde niet lang en Woldendorp doemde en van hier uit was één rechte weg van zo’n 14 km naar Nieuwe Statenzijl daar moest de eerste foto worden gemaakt van de Grens Toertocht. Over Westerwoldse Aa en dan 250 meter over zandpad. Zoeken, zoeken maar geen grenspaal nr 1231 gevonden wel brandnetels. 

Dus maar een andere paal direct aan de Nederlandse zijde op gevoelige plaat vastgezet, De tocht werd nu in zuidelijke richting voortgezet na Drieborg ging het richting Bad Nieuweschans. Bekend om zuivere wellness het heilzaamste water van Moeder Aarde. Ik ben maar door gereden want na mijn fietstocht neem ik een douche van het Bourtange(se) water. De route heb ik iets aangepast want vanaf Rhederburg ben ik gereden om een stukje over Duitse wegen te fietsen, Na Rhede ging in een redelijk tempo richting Bourtange, Een kilometer boven Bourtange moest ook de grenspaal vastgelegd worden en ja hoor gevonden.

Geweldig zo’n stuk steen midden in het land wel opletten voor de boer dat hij de grenspaal niet omver maait. Na voldaan gevoel van het is me gelukt was het nog maar 4 km fietsen en dan zat ik aan de koffie op het pleintje in Bourtange met daarna een alcoholvrij biertje.

Redelijk op tijd mij gemeld bij Vrienden op de Fiets voor de overnachting en natuurlijk ook het heilzame water voor het zweet af te douchen want het was vandaag een warme fietsdag en geen wind. O’ja gereden 80 km.


 
Afbeelding invoegen
  Woensdag: 9 juni Bourtange naar Hardenberg
Verslag:

Mijn 2e overnachting bij de boer en boerin beide mijn leeftijd dus jong. Na het douchen was exact om 18.00 uur het avondeten: Voor aanvang het gebed daarna kwam een pan van 5 liter op tafel vol tot aan de rand met groentesoep en heel veel ballen. Daarna het hoofdgerecht: 3 pannen op tafel, pan 1 met grote gekookte aardappelen, pan 2 gekookte andijvie en pan drie een groot stuk vlees welke door de boerin vakkundig werd verdeeld. Extra was een schaal met gekookte rabarber (daar hou ik niet van). Nagerecht biologische Yoghurt. Daarna als afsluiting werd er nog voor gelezen uit de Bijbel. Zo dat is ook weer een ervaring. Beide zijn NIET gevaccineerd tegen het coronavirus want de almatige God beschikt, ‘s Avonds gingen nog enkele honden tekeer, zatten achter een steenmarter aan (‘s morgens vernomen) Vroeg wakker dus vroeg aan het ontbijt. Wit of bruin brood maakt niets uit dikke gesneden plakken, uiteraard verse eieren en kaas. Nog even terugkomen op de 5 liter soeppan. Resteren hoeveelheid werd in 1 liter bakken geschept en daarna de vriezer in, gemakkelijk als weer nieuwe fietsers langs komen voor een overnachting. Even tegen half negen werden drie kanonskogels afgeschoten dus startsein voor vertrek.

Het beloofde en mooie fietsdag te gaan worden, de zon liet zich al spreken en wind die was er niet. Na een kleine 8 km was het fietsen langs Ruiten Aa kanaal welke tussen Veelerveen en Ter Apel in de streek Westerwolde loop. Dient voor afwatering maar ook voor recreatie doeleinden.

Na einde kanaal de N366 genomen richting Duitsland voor de grenspaal nr. 170 . Wederom weer zoeken maar de grenspaal waar ik naar aan het zoeken was is waarschijnlijk door Obelix meegenomen. Wat voor in de plaats is gekomen zijn twee ijzeren palen voor zien van de vlag kleuren Duitsland en Nederland en met een QR-code.

Terug naar de N366 om vervolgens Emmer Compascuum en daarna Borger Compascuum aan te doen. Via Zwartemeer wat een veenkolonie is en ontstaan op het bovenveen naar Coevorden. Enkele km voor Schoonebeek staan veel Jaknikkers. Jaknikkers is een populieren benaming voor het bovengrondse deel van een pomp die aardolie uit de grond pomp. Deze methodeis nodig daar waar de aardolie taai en stroperig is en niet door middel van opstuwend water of gas spontaan naar boven komt.

De laatste kilometers waren deels langs het Coevorderkanaal, nog even wat kris-kras door het landbouwgebied en bosgebied om uiteindelijk in Hardenberg te eindigen. Op Ja, hoe was het weer vandaag?? Gemeten op Garmin 31 gr.C Vandaag op de teller 90 km.


 
Afbeelding invoegen
  Donderdag: 10 juni Hardenberg naar Oldenzaal
Verslag:
Gisteravond buitenshuis gegeten bij café-restaurant Mulder te Hardenberg. Een stuk plat geslagen varkensvlees of te wel een schnitzel met friet en om het compleet te maken met doorgekookte asperges en een bakje mayonaise. De smaakpapillen hadden daar toch moeite mee, daar in tegen het vers getapte biertje smaakte beter. Na een goede nachtrust en een goed ontbijt en de deur achter mij dicht te hebben getrokken weer op het stalen ros en hup naar Oldenzaal zo’n 90 km verder . (Op de fiets dan) Vanaf de start ging het direct over rustige goed geasfalteerde wegen richting Kloosterhaar. De N343 gaf halverwege een probleem met wegwerkzaamheden dus de route moest worden aangepast om toch in Langeveen te komen maar naar enkele extra kilometers toch in Langeveen gearriveerd. Vanaf hier werd de route alleen mooier en resulteerde in een bezoek aan Het huis te Breckelenkamp Lattrop-Breklenkamp. Dus foto’s nemen, ik niet alleen maar een echtpaar uit Limburg.

Na enkele foto’s te hebben genomen werden we vanuit het huis toe geroepen met " het is hier privé terrein dus wegwezen” Wel daar gingen we dan, maar we moesten toch nog zo’n 50 meter lopen en bij het hek aangekomen was deze gesloten ( elektrische bediening vanuit het huis). Bellen konden we niet omdat de bel aan de andere kant van het hek zat. We mochten van geluk spreken want het duurde niet lang of medewerkster van zorg aan huis melde zich via de bel en het hek werd geopend.Huis Breckelenkamp is een voorbeeld van een 17de - eeuwse Oost-Nederlandse havezate en bekend om zijn monumentale eiken en beuken.

Via Mander naar Vasse om uit eindelijk Ootmarsum aan toedoen. Ootmarsum rond 1300 stadsrechten verleend. Bekend om Kunst Galerie en de Midwinterhoorn en Vlöggeln op eerste Paasdag en tweede Paasdag een rondgang van acht Poaskearis. Rond 17.00 uur lopen de Paoskearis rondom de boaken,geven elkaar een hand en lopen ze al zingend naar beneden, richting centrum. (Moeten wel vrijgezelle mannen zijn) *Boaken = het paasvuur op de Paaskamp, even buiten het stadje op een weiland.

Daarna ging het door een mooi bosgebied, diverse malen de Dinkel gepasseerd om uiteindelijk in Oldenzaal uit te komen. Gereden afstand 93 km. Nog even een reactie op grenspalen, vandaag had ik grenspaal nr. 137 moeten tegenkomen doch op de lokatie waar deze moet staan wederom niets gevonden. Keuze heb dan maar gemaakt om geen poging meer te doen voor het zoeken naar grenspalen behalve dan die bij Drielandenpunt.                          Maar het blijft de Grens Toertocht…..


Afbeelding invoegen
  Vrijdag: 11 juni Oldenzaal naar Dinxperlo
Verslag:
Beginnend met de route kaart welke vandaag is verreden: Oldenzaal naar Dinxperlo. Vanaf Losser tot Glane rij je over het algemeen langs landerijen met vooral veeteelt, koeien en nog eens koeien. Het mooie begint vanaf Glanerbrug ook vlak maar veel bossen en heide velden. Op 48 km in Rekken wil ik
een bakje koffie nemen maar niets te vinden. Zelfs de TBS-kliniek Oldenkotte staat te koop. Vroeger kwam ik daar regelmatig voor mijn werk. De tocht ging verder naar Vreden een klein plaatjes achter Winterswijk. Restaurant Grenswacht dicht dan maar verder trappen via Zwilbroekseweg ging het nu meer naar de grens en zal ik nu wel de grenspaal nr.789 op de Dwarsweg tegen komen? Ja hoor, de grenspaal nr 789 direct zichtbaar langs de weg.

Wie heb ik nu blij gemaakt. Ik denk Patricia en natuurlijk mijzelf. Enige kilometers later op +/- 75 km een mogelijkheid om bij de boer even een break te houden (Rust Wat). Na Kotten de grensweg over enkele km onverhard maar goed te doen. Weinig last van het kleine beetje wind. Op 102 km oversteek van de N819 dus het einddoel in zicht. Op naar de grenspaal in Dinxperlo.

Deze grenspaal kan je niet missen.. Overnachtingadres "Vrienden op de Fiets” was snel gevonden en het contact was allerhartelijkst misschien ook wel omdat de vrouw des Huizes ook regelmatig op de racefiets zit, en een vriendin heeft welke lid is bij Snelverzet Hoogland. Na het nuttigen van een pilsje een lekkere douche genomen. Na gedane arbeid (fietsen) is een maaltijd altijd op zijn plaats. De maaltijd was perfect, pasta met bolognaisesaus en als toetje het kan haast niet anders de bekende tiramisu en daarna de koffie. Daarna op de rode bank naar de EK- wedstrijd Turkije -Italie gekeken en na het tweede doelpunt voor Italie vond ik het wel genoeg dus naar bed en snaveltje toe.

Morgen wordt het voor wat betreft de lengte van te fietsen een makkie slechts 57 km en dan ben ik in Millingen aan de Rijn.Afbeelding invoegen
  Zaterdag: 12 juni Dinxperlo naar Millingen aan de Rijn
Verslag:
Nu eens geen zon maar een grijze lucht en een zuidwestenwind dus iets anders dan het de afgelopen dagen het geval was, maar ja, we moeten doorgaan. Het ontbijt met verse jus en natuurlijk een wit gekookte ei was weer goed. Bandenspanning gecontroleerd dus kon ik weer op de pedalen naar Millingen aan de Rijn dus naar het zuiden. Direct uit Dinxperlo maar een foto gemaakt van een veld met klaprozen.

De kleine dorpjes volgens snel zoals Genderen, Netterden om uiteindelijk als tussenstop uit te komen in Kasteelstad ‘s Heerenberg. Kreeg 8 september 1379 stadsrechten van Willem1 van den Bergh. Bekend is Kasteel Huis Bergh. Huis Bergh is het grootste waterburcht in Nederland.

 

 

 

25 juli 1605 overleden Mechteld ten Ham,was een vrouw die in het begin van de 17e eeuw leefde in het stadje ‘ s Heerenberg. Ze werd bekend omdat ze op beschuldiging van hekserij werd veroordeeld en op de brandstapel verbrand.

 

 

Na een koffiebreak op voor de laatste kilometers van deze dag, klein klimmetje en door naar Stokkum en al snel passeerde ik de grens naar Elten met een leuk centrum. Moest weer de grens over naar Lobith en Tolkamer. Van de Tolkamer was het slechts 5 kilometer naar de fietspont bij Kijkwaard om de Rijn over te steken naar Millingen aan de Rijn. Telt ongeveer 6000 inwoners en is een plaats in de gemeente Berg en Dal.
Voor vandaag een kleine 60 kilometers gereden dus ruim voor de afgesproken tijd mij gemeld bij overnachtingsadres maar dat vonden de gastheer en vrouw geen bezwaar. ‘s Avonds.een lekkere. pizza gegeten.


Afbeelding invoegen
  Zondag: 13 juni Millingen aan de Rijn naar Venlo


Verslag:

Stip op tijd voor het ontbijt dus 08.00 uur. Van alles stond op tafel zelfs koetjes melk, lunchpakket klaar gemaakt dus klaar vertrek. Johan zie ik misschien nog eens terug bij een reünie voor elektromonteurs en machinisten daar we beide bij de Koninklijke Marine zijn geweest. De zon straalde al uitbundig en geen wind dus het wordt een mooie fietsdag. Op 11,5 de eerste serieuze klim de van Berg en Dalsweg welke uitkomt bij "De Hamer” een appartementen gebouw en daarvoor een Hotel-Restaurant. Daarna de afdaling van Oude Kleefsebaan en net voor Wyler rechtsaf, licht glooiend gebied met veel veeteelt en paarden. Grensovergang dus moet een een grenspaal staan en deze ook gevonden zie onderstaande afbeelding.

Een lichte klim naar Grafwegen en vervolgens weer de grensovergang DE-NL Nog even verharde weg daar een onverharde weg "Grensweg” naar Ven-Zelderheide diverse zandafgravingen gepasseerd. Op naar het plaatsje Siebengewald. Nee is geen plaatsje in DE maar ligt nog geen 100 meter voor de grens dus NL. Hier koffiebreak gehouden en lunchpakket aangesproken. Vanaf km 59 fietsen we door het Nationaal Park De Maasduinen en dat voor zo’n 21 km. Bij Auwell- Holt de grensovergang NL/DE en fietsen nu op het boven plateau nog niet vol gebouwd met energiemolens Op 90 km van de tocht weer grensovergang DE-NL

I.v.m. de warmte een nul,nul biertje genomen. Even later kwam Ruud aanfietsen en hij aarzelde geen moment en nam ook een nul,nul biertje. Ruud was ik al eens tegengekomen, hij komt uit IJsselstein en is bezig met een Rondje Nederland. Hij wilde door fietsen naar Swalmen waar ik morgen ook doorheen fietst. Nog meer 10 km en dan zit het er weer op. Kom veel te vroeg aan, vijf uur was de afspraak. Alternatief was snel gevonden bij FCV Venlo recht tegenover het overnachtingsadres. Men had volgens mij daar een feest, via de voorzitter gevraagd af ik iets te drinken kon kopen. Nee was zijn antwoord, alles is gratis vandaag dus wil een biertje, wil je een hamburger ga je gang. Tegen vijf uur naar o’ja naar de overkant Arenborg 85.

Arenborg is in aanleg 17e- eeuws (van oorsprong agrarisch) complex in buurtschap ‘t Ven. Het is een bescherm rijksmonument. Het hek wordt ‘s avonds gesloten dus op tijd binnen,

 Morgen nog een rit van 105 km ( Venlo Hillensberg DE)Afbeelding invoegen
 Maandag: 14 juni Venlo naar Hillensberg DE
 
 
 
 
 
                                                                                                                    

 Verslag:

Wat later vertrokken dan dat ik normaliter doe, tijdens het ontbijt met Hans Vlek een leuk gesprek. Hij voorheen huisarts en zijn vrouw was psycholoog. Beide fietsen ook veel maar over het algemeen nemen zij het vliegtuig naar het oosten en fietsen in India, Thailand en Turkije. Ruim over negen uur vertrokken voor tocht van 102 km. Warm fietsen was niet nodig want de temperatuur was al zo’n 20 gr.C en daarbij was het na slechts 400 meter al direct aan de bak met klimmen.

Na Venlo gaan we de Prinsendijk op, onverhard en meer dan 6 km lang. Op +/- 5 km van het onverharde fietspad een grenspaal, en Grietjens Gericht, een gerechtsplaats (galgenveld) en grafheuvels.. In 1651 werd dienstmeid Grietje onthoofd en vastgezet op een paal. De dienstmeid was in dienst bij de secretaris van de schepenbanken in het ambt Montfort. Zij was door de dienstknecht verkracht en haar pasgeboren kind is door verstikking om het leven gebracht. Het gerecht achtte haar schuldig en ze werd vervoerd naar de gerechtsplaats en om het leven gebracht. In onze huidige tijd gaat het echt niet zo, verzachtende omstandigheden in die tijd nooit van gehoord.

Na Polsterholt was het weer direct langs de grens rijden (we zaten toen op 64 km) en gelukkig op de grensweg en uitspanning, een dancing, restaurant en een winkel met ontzettend veel koffiemerken. De goeie man zit nog geen 100 meter van de grens af en wat hij vertelde is dat de stoep voor de zaak op Nederlands grondgebied staat en de straat is Duits grondgebied.

Kleine klim ( meer vals plat) naar Koningsbosch. Temperatuur inmiddels zo’n 29 gr.C, op voor de laatste 30 km. Koningsbosch in het Limburgs De Boesj. Van hieruit ging het in een vlot tempo en door een mooi bosgebied naar Hillensberg DE. Om 15.00 uur zat de rit erop en een alcohol biertje ging er goed in, o’ sorry twee.

Later kwamen nog twee mensen aan voor een overnachting, Dus met vier man aan de dis welke uit driegangen was opgebouwd. In ieder geval smakelijk gegeten.

Mooi luitjes morgen de laatste fietsdag en dan hoop ik te staan op het Drielandenpunt Vaals. Koffie en gebak bij De Bokkerijder en natuurlijk de laatste foto van de grenspaal nr.1931. 

 
Afbeelding invoegen
 Dinsdag: 15 juni Hillensberg DE naar Vaals
 
 
 
 
 
                                                                                                                   

Verslag:
Vandaag later vertrokken dan normaal want het wordt een korte rit van slechts 56 km. Na het ontbijt en twee sneetjes brood in plastiek zakje (lunchpakket) en een appel mee gekregen van José stapte ik om 9.30 uur op de fiets al snel had ik Hillensberg achter mij gelaten en ging het richting Schinveld. Kleine klimmetjes en afdalingen volgen elkaar snel op. Landgraaf snel achter mij gelaten. Via Hofstade en Merkstein kwam ik in Herzogenrath . Een stad met meer dan 40.000 inwoners met als bekendste monument Burg Rode een kasteel in het centrum. Kasteel was een grensvesting en tolkasteel en dateert vanaf 1104. Het belang van deze tolplaats kan worden afgeleid uit de fiscale lijsten van het hertogdom Brabant. Hier worden meer dan 3300 gouden guldens geínd, die de andere tolplaatsen met meer dan het tienvoudige overschrijdt. Pas sinds de grensvaststelling door het Congres van Wenen in 1815 behoort Burg Rode tot het Duitse grondgebied.

Daarna een pittige klim naar het hoogste punt van deze regio, daar waar 11 energie molens staan. De bladen draaiden niet echt snel rond maar het geluid was duidelijk hoorbaar. Zowel de klim als de afdaling ging over onverhard wegdek. Niet veel meer te fietsen naar het eindpunt van deze Grens Toertocht het Drielandenpunt, met nog wel een klim van de Viergrenzenweg maar voordien nog even de Lemierse Berg. Een steil klimmetje vanuit het gehucht Lemiers. Lengte 0,8 km, gemiddelde stijging 7,4% met een max van 11,7%. Mooi opwarmertje voor de laatste klim. Côte des Trois Frontières van de Belgische kant en Drielandenpunt van de Nederlandse kant. Lengte 3,6 km, gemiddelde stijging 4% met een max van 10,9%. Ja nog één foto van grenspaal 193 met de Grens Toertocht fietser maken maar dan kom je toch bedrogen uit want een schildersbedrijf was druk doende met opknappen van waarschijnlijk het meest fotografeerde object op het Drielandenpunt. Dus maar een foto gemaakt van het hoogste punt van Nederland 322,5 meter boven NAP welke bestaat uit drie grenspalen op een rijtje. Is dit het hoogste punt van Nederland? Nee het hoogste punt is Mount Scenery op Saba met 877 meter.

 De Grens Toertocht zit er op met een totaal gereden kilometers van 777 km.