Verslag Espaņa 10 juli/ / 14 juli

 
2e deel van de fietstocht: Burgos naar Pamplona 

Afbeelding invoegen

 

 

Fietsgegevens:


Dinsdag 10 juli    
Van: Burgos
Naar: Santo Domingo de la Calzada


Km. gereden     95
Km. totaal 1047
Hoogtemeters: 512 meter
Verslag: 
Gelukkig geen problemen meer gehad met watertoevoer in het hotel dus kon ik een warme douche nemen, tassen inpakken en controleren, deze al vast gehaakt aan de fiets en daarna naar het international ontbijt. De afrekening van het hotel was zeer coulant allleen de overnachtingen waren in rekening gebracht en voor de rest is voor rekening van het hotel, enige biertjes en 2x ontbijt. Via mijn Garmin was ik snel +/- 6 km uit de stad kunnen komen. Voor vandaag en de aankomende dagen voldoende tijd om mijn kilometers te maken naar Pamplona.
Mooie route uitgewerkt over Pais Vasco Comunidad mooie lange wegen met soms een kleine heuveltje van 7% voor de rest ging het met een mooi straftempo. Op 50 km een koffiebreak in Oña en water aangevuld. Van hieruit een 22 km lange weg met starthoogte van 725 meter en halverwege dus op zo’n 11 km geklommen naar 940 meter.  Dalen, dalen, tijdens deze daling even halt gehouden, reden hiervoor: twee fietser, man en vrouw + 2 kleine kinderen elk in een fietsaanhanger moesten even bij komen. Kwamen uit Nederland en waren op weg naar León. Ben ik gelukkig niet de enige gek!! (Opmerking van een volger)
Tegen drie uur zat de route erop en snel had ik een Hostel gevonden in Santo Domingo de la Calzada
Hostel R.Perdo I aan de San Roque 9 doet echt niet onder aan een  sterrenhotel alles perfect ingericht en een welkoms drankje werd je aangeboden nog niet meegemaakt zowel Frankrijk als Spanje. Ik een biert genomen.Na douchen een biertje op het terras in het stadje genomen. Ja het zijn er nu al twee. Zit op het terras en heb je 95 km gefietst dan heb je trek in iets te eten in dit geval heb ik Paella Negro genomen, smaakte goed.

Afbeelding invoegen


 

Fietsgegevens: 


Woensdag 11juli
Van: Santo Domingo de la Calzada
Naar:


Km. gereden 0
Km. totaal 0
Hoogtemeters: 
Verslag:
Het wonder van  Calzada. De stad is bekend door de kathedraal waarin eeen kip en een haan worden gehouden. De legende verteld: In de veertiende eeuw was een Duits echtpaar met hun 18 jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela. Tijdens de overnachting in Santo Domingo probeerde een meisje de zoon te verleiden, maar de jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de  jongen van diefstal. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders  vervolgden hun weg. Op de terugreis constateerde ze dat hun zoon levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die op dat moment net aan tafel zat. "Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip” zei de rechter. Het vervolg laat zich raden: de kip kwam tot leven de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug. In de kathedraal is een speciale plaats ingericht waar een witte kip en witte haan voor een periode van 10 dagen verblijven en vervolgens worden vervangen voor een nieuw stelletje. De kippen en hanen  worden goed verzorgt buiten de kathedraal om. In totaal zijn zes stelletjes welke dus om toerbeurt voor kip, haan zitten.  Om Santa Iglesia Catedral te bezoeken betaal je geen entree geld maar een donativo van 3 Euro. Verders heeft Santo Domingo de la Calzada weinig te bieden. Er zijn wel veel Rufugios voor pelgrims. En ook hier veel venta van huizen en tiendas * winkels.
                                                                                  

Afbeelding invoegen


 

Fietsgegevens: 


Donderdag 12 juli
Van: Santo Domingo de la Calzada
Naar: Ancanadre


Km. gereden    90
Km. totaal 1139
Hoogtemeters: 922 meter
Verslag:
Vandaag als ontbijt maar weinig genomen (wordt tocht al niet te veel gegeven). Even tegen achten weg om Ancandere te bereiken. De eerste zeg maar 20 km ging zogezegd van het vlotte daar begon weer wat matig klimwerk. Ik wel merken dat het iets minder ging als vooraf gaande dagen maar het voor uitzicht dat na de overnachting in Ancanadre nog een overnachting op mij wachtte namelijk in Puente La Reina  en dan op zaterdag de 14 juli om 21.00 uur de terugreis naar het Los Pais. Ben blij dat ik op tijd ben vertrokken nu is de temperatuur al weer over de 36 gr. In Alcanadre naar een Tiena gezocht en gevonden maar om 18.00 uur open voor slechts twee uurtjes.Is Siesta, mannen zitten in de schaduw met een glaasje waarschijnlijk Rioja. Tijdens deze rit was het klimwerk goed te doen op een na, GPS gaf aan om de weg rechts aan gehouden met het gevolg dat ik tegen 10-13% moest klimmen. Gelukt maar hoef voor mij niet meer. Voor morgen staat een korte rit te wachten naar Puente la Reina.
 


Afbeelding invoegen

 

Fietsgegevens: 


Vrijdag 13 juli
Van: Ancanadre
Naar: Puente la Reina


Km. gereden     65
Km. totaal 1258
Hoogtemeters: 364 meter
Verslag:
Vandaag is het aantal kilometers wat gefietst moet gaan worden om het einddoel Pamplona t.o.v voorgaande dagen niet al te veel worden daarbij ook minder klim kilometers (vind ik niet erg). Ondanks het feit dat in een klein dorpje mijn overnachting had geregeld was het kabaal tot middernacht er niet minder om. Tegen achten op de fiets temp was al 21 graden en de wind stond linksvoor in ( de gehele tocht) Goed en wel Anacadre verlaten word je toch weer geconfronteerd met honden welke opgesloten zitten  zelf in een donker afgesloten hok. De weg lag er goed bij kan over het algemeen gezegd worden van de Spaanse wegen en daarbij ook toch ook wel de hoffelijkheid van meer dan 90% van de automobilisten inclusief de truckers, nemen voldoende afstand van je bij het passeren.  Af en toe even wat klimwerk van maximaal 7% maar voor de rest tussen 2á 3 %. Na binnenkomst in Puente la Reina snel onderkomen gevonden, wilde eerst nog naar Pamplona doorrijden +/- 24 km verder maar waarom, ik heb nog één dag en dan zit ik weer in de bus naar Utrecht waar ik zondag 15 juli hoop aan te komen. En dan zit het fietsavontuur er weer op. Zo nu even naar Bob bellen want die is jarig en wel op vrijdag de 13de.Verslag: 

Afbeelding invoegen


 

Fietsgegevens: 


Zaterdag 14 juli 
Van: Puente la Reina
Naar: Pamplona


Km. gereden    40
Km. totaal 1298
Hoogtemeters: 396 meter
Verslag:
Gisteravond nog enige tijd gesproken met twee peligrinos , een uit Barcelona en een uit Californie beide onderweg naar Santiago de Compostela dus ze hebben nog wat kilometers af te leggen. 
Gezien de afstand wat ik nog moet afleggen +/- 40 wat later vertrokken dan normaliter. Toch kom je weer momenten tegen waar je niet op rekend zoals een klim naar 680 meter en je komt van 195 meter en dan zit er weer van die mooie stukken in van 8 tot 10% maar ja zoals altijd na elke klim kom een afdaling. Even tegen 10.30 uur was ik in Pamplona zittend op een terras met een café solo y on bocabillo de quesos en in een redelijk heftige discussie met jongelui welke zich hebben ingespannen om voor de toros uit te lopen. Ik was te laat want het start al om achtuur.
Daarna het centrum in gegaan, een drukste van gewelste en meest en ik denk wel voor zo’n 95% in de fiésta kleuteren wit en rood. Na enige uren in het centrum te hebben door gebracht en een leuk presente te hebben gekocht voor mijn mujer Reina de Viego de Iglesias maar weer op de pendalen gestap richting camping Ezcabe voor afwachting van de Cycle Tours bus a Los Paises  Bajos.
Goed geregeld bij Cycle Tours je wordt gebeld dat de bus niet om 21.00 vertrek maar 1uur en 45 minuten later dit vanwege vertraging.
DIT WAS HET LAATSTE VERHAALTJE OVER ESCURSIÓN DE ESPAÑA.
Para cualquier persona que me resultado.
Gracias.