Engeland RCR and C2C route 2019

Reivers Cycle Route "RCR"  en  Coast to Coast "C2C" Route
 

Reivers Cycle Route is genoemd naar de Border Reivers, de plunderende familieclans die in het grensland in de 15e en 16e eeuw terroriseerde.  Start vanuit Tynemouth/ Newcastle. Na de verplichte ceremonieel dippen van het achterwiel in de koele Noordzee start de tocht.

Afbeelding invoegen 


Overzicht dagetappes:                                      Bijzonderheden:
 
 17 juli Amersfoort - IJmuiden 80 km.  Vertrek Ferry 17.30h naar Newcastle
 18 juli Newcastle - Bellingham 75 km.  Overnight stay: Bay Horse Inn Hexham
 19 juli Bellingham - Newcastleton 70 km.  Overnight stay: Liddesdale Hotel
 20 juli Newcastleton - Carliste 75 km.  Overnight stay: Milton Hilltop Hotel
 21 juli Rustdag  Overnight stay: Milton Hilltop Hotel
 22 juli Carliste - Workington 90 km.  Overnight stay: Working House B & B
 23 juli Workington - Keswick 75 km.  Overnight stay: Denton House
 24 juli Keswick - Alston 88 km.  Overnight stay:  YHA Alston
 25 juli Alston - Newcastle 107 km.  Overnight stay: Surtees Hotel
 26 juli Newcastle - IJmuiden 
 Vertrek Ferry 17.00h naar IJmuiden
 27 juli IJmuiden - Amersfoort 80 km.                    

Vanuit Newcastle is de start van het eerste gedeelte van Coast to Coast route te beginnen met Reivers Cycle Route  (RCR) is een fietsroute die het noorden van Engeland doorkruist. De route is een grensroute en loopt grotendeels door het vroegere zo turbulente grensgebied tussen Engeland en Schotland. Gaat door Northumberland en zelfs een klein stukje in Schotland.
 
Officiële startpunt is Tynemouth aan de Noordzee en het eindpunt Whitehaven aan de Ierse Zee. Op de RCR zijn veel overblijfselen van versterkte gebouwen als Pele Towers en (Bastles) versterkte huizen te bewonderen.                                                                               Fietslengte is +/- 275 km. Hoogste punt 366 meter is bij Scotch Knowe

De C2C route loopt bijna parallel aan de RCR en start in Whitehaven. Omdat de RCR precies andersom loopt en in Tynemouth begint, en eindplaats van de C2C, wordt het ook wel de return C2C genoemd.   De gezamenlijke afstand van de RCR en C2C is +/- 550 km.


 
 

Een weetje over hellingen:

Bij een helling/ klim staat aangegeven in procenten (%) hoe steil deze is. Maar wat betekent dat?Een helling van 3% zal op 100 meter horizontaal 3 meter stijgen en een helling van 10% zal op de 100 meter horizontaal 10 meter stijgen. Dit is iets anders dan de hellingshoek in graden.
Een(niet meer omhoog te fietsen) stijging van 100 meter op een horizontale stuk van 100 meter procent is 45 graden. 
 
 
Beetje wiskunde:

De werkelijke afstand van punt A naar punt B wordt dan: 141,42 m.
(100 meter x √2) = 100x 1,412 
 
Afbeelding invoegen

De steilste weg in Engeland:  

De Hardknott Pass is een bergpas in het Lake District met een hellingsgraad van 33% op sommige stukken en aan de westelijke kant ligt het Hardknott Roman Fort. Hoogte is 549 meter.                          De Oudnoorse woorden harthr en knutr betekend harde steile rots 

De Hardknott Pass werd door de Romeinen rond 110 n.Chr. onder het bewind van Hadrianus  aangelegd om hun garnizoenen te Kendal en Amleside  via dit kamp te verbinden met het fort in Ravenglass aan de westkust waarvan nu enkel nog het badhuis rest. De weg werd niet meer onderhouden na het vertrek van de Romeinen in het begin van de 5e eeuw maar bleef later een onverharde route voor pakpaarden  Er bestaat een document uit 1138 dat de passage van monniken over de pas vermeldt.

Een groep hoteliers probeerde rond 1880 de weg te verbeteren om toeristen aan te trekken. Rond 1891 zagen ze in dat hun inspanningen geen succes hadden. Toch had de route enige populariteit bij fietsers en vroeggemotoriseerden. Deze laatsten slaagden in 1913 voor het eerst in hun opzet. Een tijdschrift beschreef het traject als moeilijk in westelijke richting, onbarmhartig richting oosten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied gebruikt voor tankoefeningen. Na de oorlog werd de oorlogsschade hersteld en de weg geasfalteerd.

 

 
 
Afbeelding invoegen
 
Fietsshirt voor:

Hadrians Wall Cycle Route  & Reivers Cycle Route

 
I'm in competition with no one but myself.
I run my own race. I just aim to improve,
to be better than I was before. 

 
Ik ben in competitie met niemand anders dan ikzelf.
Ik run mijn eigen race. Ik probeer alleen te verbeteren,
beter zijn dan ik tevoren was.