Verslag Sauerland 2019

Etappe dag 1: Openingstocht
Dinsdag 25 juni > afstand 65 km.

Verslag: Na een reis van 305 km kwamen we uiteindelijk aan in Nordenau. Kennis gemaakt met Jopie Bakker en haar man. Rondleiding gekregen door het appartement gebouw. Om +/- 12 uur kwam Henk Kleijer aan rijden in zijn kleine zwarte  VW- up normaal gesproken komt hij met een grote dieselbak maar door een fout met tanken is geen diesel maar Euro 95 getankt. Voor het starten gelukkig in de gaten gehad anders was wel zijn dieselmotor plat, sorry opgeblazen. Nog een uurtje gewacht en daar kwamen zij Karel Hilhorst en Ron Meijer. Even over 14.00 uur ons vertrek voor de openingstocht van zo’n 60 km. Begon al goed met klim van 5,2 km naar Altastenberg met daarin de 8 á 9 % daarna volgde een mooie afdaling van 13 km. In Niedersorpe  weer een korte pittige klim van 2 km. Via Holthausen naar Oberkirchen en staat weer een lange klim van 8 km te wachten met een gemiddelde van 7% en gaan naar een hoogte van 781 meter. Na Hoheleye een break voor een grote glas Cola en voor een van ons een Weis Bier zonder alcoholl. Een een mooie lange afdaling lag voor ons en na Langenbeck nog een pittige klim van 2,4 km met zo’n 10 %. Even zes uur waren we op ons vertrek adres in Nordenau. Douchen en aan het bier. Hoogste temperatuur 35 gr.C.

Etappe dag 2: Nordenau- Andreasberg...
Woensdag 26 juni > afstand 110 km.

Verslag: Na het ontbijt en alles te hebben opgeruimd en de vaatwasmachine te hebben ingeruimd de fietsen uit de berging te hebben gehaald ging het in een redelijk tempo naar Alstastenberg een klim van 5,3 km. Daarna in een mooie lange afdaling van zo’n 12km naar Siedenhausen. Van Siedenhausen wachtte ons een zeer pittige klim naar Andreasberg daarbij passeerde we Elpe en Wasserfall en even voor Andreasberg passeerde we Fort Fun Abenteuerland. In Andreasberg een stop bij Park Hotel daar voor was het Der Hollander. Voorheen hebben we hier tweemaal een uitvalsbasis gehad voor buitenland- tocht. De tocht werd na een pauze van 30 minuten voorgezet. Na enkele kilometers stond weer en klim van formaat op ons te wachten. In de klim naar Remblinghausen passeerde en Mini met zeer hoge snelheid de groep waarbij hij volledig in de remmen moest want er kwam een wagen tegemoet. Op 60 km km werd in overleg om een lus van 11 km er uit te halen zodat de afstand uit zo gaan komen op 99 km. Reden temperatuur was inmiddels opgelopen tot zo’n 39 gr.C.

Etappe dag 3: Nardenau-Winterberg- Diemelsee.... Donderdag 27 juni > afstand 120 km.
Verslag: Karel is even op neer gereden voor brood, Herman de ontbijttafel klaargemaakt. Na ontbijt konden we vertrekken nu voor een kleine 120 km. Rondje Diemelsee. Na afdaling van 2,4 kilometer kregen we direct een klim van zo'n 11 km  richting Winterberg. Niet al te gek gedaan want we zouden na Winterberg nog een behoorlijke steile klim in Elkeringhausen  krijgen en alle kwamen dan ook hijgend boven. Op  30 kilometer een koffie-break met een soort appelgebak. Op 42 kilometer  de K67 op "Schweinsbüdler Strasse " een pittige klimmetje naar Schweinsbühl, daarna volgde een klim van 4 kilometer naar Heringhausen en we waren aangekomen bij Diemelsee. Redelijk vlak ging het naar Willingen voor onze laatste break, na 30 min weer op de pedalen voor de laatste kilometers +/- 40 kilometer. Op 99 km sloeg voor mij het noodlot toe.

Het noodlot: ik moest een geparkeerde auto passeren doch een malloot achter mij was de oorzaak dat ik tegen de geparkeerde auto reed met als gevolg, ambulance, politie en  afgevoerd naar St. Franciskus Hospital - Winterberg Onderzoek met foto's gaf  een duidelijk beeld, gebroken linker sleutelbeen. O'ja de malloot daar is niets van bekend, gewoon door gereden. Mijn mooi handgemaakte racefiets " Tommasini" kan op de schroothoop worden gegooid, en ik verlopig in de lappenmand wat natuurlijk erg is maar meer balen voor mij is dat mijn trip van 17/ 28 juli  gecanceld moet worden. Dus fietsen langs de Hadrianus Wall gaat dit jaar niet, ik hoop voor volgend jaar deze wel in de planning te kunnen zetten.

's Avonds nagenoeg geen hap naar binnen gekregen, de overige smulde van de zelf gemaakte kip-kerry

Etappe dag 4: Nordenau- Wingehausen-  Bad Fredeburg ...
Vrijdag 28 juni >  afstand 102 km.

Verslag:Na toch een redelijke nachtrust en het ontbijt wat keurig door de maten was georganiseerd was het voor mij een redelijk rustige dag. Op mijn gemak de tassen al ingepakt want ik zou samen met Henk Kleijer 's avonds terug rijden naar onze heimat.  De maten hebben i.v.m de verwachtte hoge temperatuur van 32 gr.C  en meer  een afstand gereden van zo'n 80 kilometer. Karel Hilhorst vond deze afstand eigenlijk iets te laag en maakte nog een extra lusje van 20 kilometer.

Foto van links naar rechts:  Henk Kleijer, Karel Hilhorst, Herman Ronhaar en Ron Meijer.

Etappe dag 5: Nordenau - Bad Berleburg - Schmallenburg...
Zaterdag 29 juni > afstand 105 km.