De Doortrappers Sauerland 25/30 juni'19

Radfahren im Sauerland 2019
 
Periode: aankomst dinsdag 25 juni - vertrek zondag 30 juni
Voor de 23 ste maal een buitenlandtocht en voor twee van de vijf deelnemers wordt het de eerste maal radfahren im Sauerland. 
De groep "De Doortrappers" Herman Ronhaar, Henk Kleijer, Jan Ouwerkerk, Karel Hilhorst en Ron Meijer gaan de nodige fiets- en klimkilometers maken.
Ons kokkie Gerard ziet af van acte de précence maar geen nood t.a.v. de warme maaltijden.
 
 
Afbeelding invoegen  
Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn- Westfalen en Hessen.
De hoogte varieert van +/- 200 meter in het dal Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg met Kahler Asten, 841,9 meter. De Langenberg is met 843,2 meter de hoogste berg van het Sauerland.
 
Uitval basis voor onze dagetappes is  vanuit het Appartement Edel in Nordenau van de familie Bakker. Hier hebben we een ruim familie-appartement type A  en voorzien van alle gemakken zoals een woonkamer met een Duitse eethoek enz. enz....... 

 
Dinsdag 25 juni / dag van aankomst:
Om 14.00 h is de start van de Openingstocht met een afstand van 65 km.  Route: Nordenau- Gleidorf - Nordenau.
Fietsen door Naturpark Sauerland- Rothaargebirge.
 
    Afbeelding invoegen   
 
Afbeelding invoegen   Woensdag 26 juni
Start om 09.30 h met een tocht van 110 km. 
Route: Nordenau- Andreasberg- Herhagen- Nordenau.
Andreasberg hebben we al eens aangedaan en wel bij Der Hollander. 
Vanaf Andreasberg fietsen we nog een stukje in noordelijke  richting naar Nierbachtel.  Licht glooiend gaat de tocht verder om op 62 km in het dorpje Oberhenneborn de pittige klim Zum Kreuz te nemen. Na deze pittige korte klim dalen we af richting Gellinghausen voor een koffie-break we hebben dan +/- 80 km erop zitten. Op 91 km passeren we weer Siedinghausen voor de laatste 17 km naar ons eindpunt. 
 

Sankt Andreasberg wordt voor het eerst vermeld in 1487. Het was toen een nederzetting van mijnwerkers waarheen vooral arbeiders uit het Ertsgebergte trokken. In 1537 kreeg Sankt Andreasberg stadsrechten. In 1796 werden de meeste huizen door een grote brand als gevolg van een blikseminslag, verwoest, waaronder de Drievuldigheidskerk. De klokkentoren van deze kerk werd opnieuw opgebouwd en deze is tegenwoordig het belangrijkste oriëntatiepunt van Sankt Andreasberg.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Sankt Andreasberg is wel het mijnbouwmuseum "Grube Samson”, onderdeel van het UNESCO-Werelderfgoed "Oberharzer Wasserwirtschaft”, met zijn tentoonstelling over de geschiedenis van de mijnbouw in de achttiende en negentiende eeuw. 


 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
  Donderdag 27 juni
Start om 09.30 h met een tocht van 120 km.
Route: Nordenau - Winterberg- Deisfeld- Willingen- Siedinghausen- Nordernau. Op +/- 55 km vanaf Sudeck  richting Diemelsee om via de noordzijde van Diemelsee weer af te zakken naar Willingen.
Op 9 km. van de tocht gaan we via de L 640 de klim maken naar Kahler Asten Berg het is op twee na de hoogste berg in het Rothaar-gebergte 841,9 meter. Alleen de Langenberg (843,2 m) en de Hegekopf (842,9 m) zijn iets hoger. 
 
Diemelsee is een stuwmeer, ontstaan door de stuwdam, gebouwd in de periode 1912 tot 1924 in de Diemel. De 105,6 km lange Diemel is een westelijke zijrivier van de Wezer in Hessen en Noordrijn-Westfalen
            

Vrijdag 28 juni
Start om 09.30 h met de tocht van 102 km.
Route:Nordenau-Wingeshausen-Bad Fredeburg- Nordenau


  Afbeelding invoegen    
Bad Fredeburg is een dorp met een kleine 4000 bewoners dat behoort tot de gemeente   Schmallenberg. De hoogteverschillen in het dorp zijn groot, want die variëren van 450 tot 818 meter.
Zeshonderd jaar geleden, in 1414, kreeg Bad Fredeburg stadsrechten.
Maar de geschiedenis van het dorp gaat verder terug. In de eerste helft van de veertiende eeuw bouwde de heer van Bilstein de Vredeburg, die zoals de naam al aangeeft, bedoeld was om de vrede in het gebied te bewaren. Bij deze burcht ontstond een kleine nederzetting.
De burcht ging in 1562 over in het bezit van de heren van Bruch en uiteindelijk werd hij verkocht aan de stad Fredeburg. In de zeventiende eeuw werden er in Bad Fredeburg vele heksenprocessen gevoerd. Vlakbij de gerechtslinde van het dorp staat een kapel uit de achttiende eeuw die de "heksenkapel” wordt genoemd. De kapel is gebouwd op de plek waar de ter dood veroordeelde heksen voor hun executie vertroosting zochten.
De kapel is in 2006 gerestaureerd. In 1810 werd de gehele oude stad in een brand verwoest. Ook in de Tweede Wereldoorlog, in het voorjaar van 1945, kreeg Bad Fredeburg het zwaar te verduren. In 1975 verloor de stad zijn zelfstandigheid, nadat hij met 82 andere dorpen en gehuchten werd samengevoegd tot de gemeente Schmallenberg.
Sinds 1995 is Bad Fredeburg een Kneippheilbad. Van de oude Fredeburg is tegenwoordig nog maar weinig meer over dan wat restanten van de slotmuren en enkele muren van de voormalige burcht zelf. Verder is in Bad Fredeburg bezienswaardig de Heiligkruiskapel uit 1646

 

Afbeelding invoegen   Zaterdag 29 juni
Start 09.00 h met een tocht van 105 km.
Route: Nordenau- Bad Berleburg - Schmallenberg - Nordenau.
 

 


Schmallenberg is een gemeente van ruim 25.000 inwoners in het hoge Sauerland.      De kern van de gemeente is de oude stad Schmallenberg. Het hoogste punt van de gemeente Schmallenberg ligt bij de Kahlen Asten op 831 meter.  Het laagste punt in de gemeente ligt op 318 meter hoogte. 

In 1072 werd aan de voet van de Wilzenberg de Benedictijner abdij Grafschaft gesticht. Rond 1200 werd ter bescherming hiervan een burcht gebouwd die de basis van de huidige stad Schmallenberg vormde. In 1244 verkreeg Schmallenberg stadsrechten en werden er ook voor het eerst munten geslagen. In de middeleeuwen groeide Schmallenberg gestaag, omdat de inwoners van de dorpen in de omgeving beschutting zochten in de stad tegen aanhoudende schermutselingen.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Schmallenberg in april 1945 na zware strijd door de Amerikanen veroverd.

De gemeente Schmallenberg is negen musea rijk. Het grootste daarvan is het leisteengroeve- en erfgoedmuseum van Holthausen. In Fleckenberg bevindt zich een techniekmuseum en in Bad Fredeburg een gerechtsmuseum. Het abdijmuseum Grafschaft stelt religieuze objecten uit de lange geschiedenis van het klooster tentoon. Verdere musea zijn het belevingsmuseum in Bödefeld, het erfgoedmuseum in Nordenau, de museumboerderij Schultenhof in Winkhausen, een bosbouwmuseum in Latrop en het kunsthuis Alte Mühle in Schmallenberg. Het gemeentegebied van Schmallenberg is een belangrijk cultuurlandschap van Noordrijn-Westfalen.